Talvella 2020-2021 tehty pilottihanke oli menestys – tekoäly otetaan syksyllä käyttöön savonlinnalaisten kaukolämmön tuotannossa.
Tekoäly tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka kykenee älykkäinä pidettäviin toimintoihin. Esimerkkinä voisi olla ohjelman kyky tehostaa omaa toimintaansa oppimimalla sille annetusta tietomassasta.
– Meillä Savonlinnassa älykkyys merkitsee menoveden optimointia, nauraa kehitys- ja innovaatiopäällikkö Mika Laine.
Menoveden lämpötila vaikuttaa suoraan kaukolämmön tehokkuuteen ja viime kädessä myös sen hintaan.
– Mitä matalampi lähtevän veden lämpötila on, sitä vähemmän häviöitä tulee lähes 80 kilometriä pitkässä, 2000 kuutiota vettä vetävässä kaukolämpöverkostossa.
Toisaalta on varmistettava, että tasalaatuista lämpöä riittää myös verkoston kaukaisimmissa kohteissa.
– Koska pelataan varman päälle, saattaa perinteisesti ajetuissa kaukolämpöverkoissa menovesi olla välillä liiankin lämmintä tarpeeseen nähden.
Myös pumpattava vesimäärä vaikuttaa menoveden lämpötilaan, sillä lämmitykseen tarvittava energia lasketaan meno- ja paluulämpötilan erotuksen ja virtauksen perusteella.
Tekoäly antaa suosituksia
Lempeää tekoälyä on koulittu tärkeään tehtäväänsä suurella määrällä dataa, joka on kerätty lämmöntuotannosta, -jakelusta ja -kulutuksesta sekä säätilasta. Ulkoilman lämpötilan lisäksi huomioon on otettava myös tuulisuus, aurinkoisuus ja ilman kosteus.
– Oppimansa avulla algoritmi pystyy ennustamaan, paljonko lämpöä tarvitaan missäkin tilanteessa.
Lämpöverkon ohjaamisesta vastaava ammattilainen tekee kuitenkin aina lopulliset ratkaisut.
– Vaikka algoritmi oppiikin jatkuvasti uutta, on operaattorin kokemus on aina tarpeen.
Lämpöakku tasaa kulutushuippuja
Tekoäly pystyy historiadatan avulla ennustamaan ihmistä tarkemmin kulutushuippujen ajankohdan ja koon.
– Esimerkiksi viikonpäivä ja kellonaika vaikuttavat kulutukseen. Arkiaamuina ja -iltoina on selvät kulutuspiikit, kuten myös lauantaisaunan aikoihin.
Kulutushuipun aikana saatetaan joutua käynnistämään öljykäyttöisiä laitoksia. Öljyn polttamista minimoidaan käyttämällä kaukolämpöverkkoa lämpöakkuna.
– Toisin sanoen verkkoon ladataan ylimääräistä lämpöä etukäteen ennen kulutushuippua. Tekoäly auttaa optimoimaan myös tämän.
Savonlinnassa on öljyn osuus polttoaineiden kulutuksesta vain 3 prosenttia. Optimoinnilla voidaan öljyn käyttöä vähentää entisestään, jolloin hiilidioksidipäästötkin pienenevät entisestään.
Jatkossa Lempeä tekoäly tulee optimoimaan myös muita järvisuomalaisia kaukolämpöverkkoja, Mika Laine lupaa.