Etusivu > Ajankohtaista > Joutsan Lämpö > Joutsan kaukolä...

Joutsan kaukolämpölaitos saa nyt sähköä auringosta

Joutsan Lämpö on ottanut askeleen kohti omavaraisempaa ja ympäristöystävällisempää kaukolämmöntuotantoa asentamalla aurinkopaneelit kaukolämpölaitokselleen Joutsan taajamaan. Uudet aurinkopaneelit tuottavat laitoksen tarvitsemaa sähköä, mikä vähentää laitoksen riippuvuutta ulkopuolisista energialähteistä.

Aurinkopaneelien ansiosta Joutsan Lämpö on entistä enemmän paikallisesti omavarainen. 90 prosenttia laitoksen polttamasta puuhakkeesta tulee Joutsan kunnan seudulta, ja nyt myös laitoksen käyttämä sähkö tuotetaan samalla tontilla.

“Joutsan Lämmön on tärkeää varmistaa, että kaukolämmön tuotanto on tulevaisuudessa monipuolista ja joustavaa. Kaukolämpöä on pitkään pidetty paikalleen pysähtyneenä tuotantomuotona, mutta todellisuudessa alalla tapahtuu jatkuvasti kehitystä. Hyödyntämällä eri energianlähteitä samassa tuotantolaitoksessa voimme paremmin hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä ja ottaa talteen hukkalämpöä. Tämä mahdollistaa entistä ympäristöystävällisemmän ja tehokkaamman lämmöntuotannon, joka tukee paikallista taloutta”, kertoo Joutsan Lämmön toimitusjohtaja Jari Väyrynen.

Joutsan lämpökeskuksen aurinkopaneelit

128 paneelia tuottaa 12 prosenttia laitoksen sähkön tarpeesta

Aurinkopaneelit toimitti ja asensi Lumme Energia Oy, joka tarjoaa sähkön lisäksi erilaisia energiapalveluita, kuten aurinkojärjestelmiä. 128 paneelin järjestelmä kattaa 12 prosenttia laitoksen vuosittaisesta sähkön tarpeesta, ja kesäaikaan jopa puolet. Laitos tarvitsee sähköä biokattilajärjestelmän ohjaamiseen, hakkeen siirtämiseen ja kaukolämpöveden pumppaamiseen eteenpäin lämpöverkkoon.

Sähköä käytetään nykyisin myös kasvavissa määrin suoraan kaukolämmön tuottamiseen. Joutsan Lämmössä osakkaana oleva Lempeä Lämpö rakennutti alkukesästä Kangasniemelle sähkökattilan, joka tuotti kuntaan kaukolämpöä kesän ajan.

”Ei mikään estä tulevaisuudessa harkitsemasta Joutsaankin vastaavaa sähkökattilaratkaisua kuin Kangasniemellä. Sähkökattila on erityisen hyvä kesäisin, kun hakekattilat joudutaan sammuttamaan liian matalan lämmöntarpeen vuoksi. Tilalla on jouduttu pääsääntöisesti käyttämään öljyä. Sähkö on myös kesäisin edullista, joten sähkökattila olisi hyvin kustannustehokas vaihtoehto”, hahmottelee Väyrynen tulevaisuutta.

Joutsan kaukolämmön tehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen on panostettu

Joutsan kaukolämpölaitokseen on lisäksi aiemmin investoitu savukaasupesuri, joka parantaa laitoksen tehokkuutta ja vähentää päästöjä merkittävästi. Savukaasupesuri säästää vuosittain 2000 kiintokuutiometriä puupolttoainetta ja sitoo yli 75 prosenttia hiukkaspäästöistä sekä yli 95 prosenttia rikkipäästöistä. Investointi on tukenut Joutsan kunnan ilmastotavoitteiden saavuttamista ja vähentää merkittävästi lämmöntuotannon ympäristövaikutuksia.

Joutsan Lämpö Oy on Joutsan kunnan ja Lempeä Lämmön yhteisesti omistama lämpöyhtiö. Yhtiö toimittaa Joutsan alueella kaukolämpöä yhteensä 16 GWh vuodessa. Peltolan alueella sijaitseva lämpökeskus käyttää pääasiassa kotimaisia biopolttoaineita eli metsähaketta. Vara- ja huippukuormalaitos sijaitsee Joutsan Myllytiellä. joutsanlampo.fi